Pause?

Jag kanske behöver göra nåt radikalt.

Det var länge sen jag lyssnade på mainstream-musik. Har hittat tillbaka till Keane. Underbart. Jag läser aldrig böcker. Var flera år sedan. Funderar på om jag kan börja göra det och spendera mindre tid på nätet. Det är inte alltid nätet funkar liksom. Det kan kännas stressigt, pressande, jämförande. Man ska vara poppis, alltid ha rätt, vara kreativ, spontan, cool, happening och hypad. Perfekt. Även om nätet är stort och öppet och verkar välkomna alla så är jag inte alltid övertygad om att jag har en plats däri. Jag har ständigt försökt att göra min egen plats, men sällan blivit välkomnad där människor redan samlats. Det finns ett fåtal undantag som bekräftar regeln.

Jag borde sluta spendera så mycket tid på nätet. Jag borde sluta spendera så mycket tid med att titta på TV. TV:n borde vara uteslutande för spel. Jag borde ge mig tid för annat. Även om det finns många på nätet jag skulle sakna, så är inte Internet min bästa vän. Men visst, det är förstås omöjligt att helt sluta vistas här. Det fattar väl jag med. Men det kanske kan konsumeras i mer hälsosamma doser? Tanken är i alla fall planterad.

7 reaktion på “Pause?

 1. Fredrik / explewd

  Man ska vara poppis, alltid ha rätt, vara kreativ, spontan, cool, happening och hypad. Perfekt.

  Nej. Det där är låter som en helt tokig definition av hur man skall vara på nätet. Vad jag uppskattar med nätet är att man (i teorin) kan vara sig själv, utan att någon dömer. Och så fungerade internet till en början – en ganska rå meritokrati. (Sen kom alla de populära kidsen och förstörde allt…)

  Men mest tror jag det är du själv som lägger för höga krav på dig själv, igen. Det låter som du transponerar samhällskrav, föräldrakrav, andra krav på någonting som i all essens är en ganska kravlös plats. Man nehöver inte prestera någonting på nätet. Man behöver inte vara någonting på nätet.

  (Eller, det stämmer ju väl överens med vad massmedia anser att man bör vara för att vara en lycklig/lyckad människa, men till massmedia ger jag två fingrar upp. Välj själv vilka.)

  Även om nätet är stort och öppet och verkar välkomna alla så är jag inte alltid övertygad om att jag har en plats däri. Jag har ständigt försökt att göra min egen plats, men sällan blivit välkomnad där människor redan samlats. Det finns ett fåtal undantag som bekräftar regeln.

  Nätet är stort och öppet. Alla får plats. Alla kanske inte märks så mycket som de vill märkas och kanske får kämpa lite mer för att synas än andra. Om man nu vill synas.

  Du har ju åtminstone två helt egna platser som är respekterade – den här bloggen och rpgaiden (och gott om följare på twitter), så att du inte har ’din egen plats’ förstår jag inte riktigt.

  Men jo, allt i moderation. Så även internet och TV. För mycket av något gott blir för mycket oavsett vad det är man inmundigar.
  Fredrik / explewds senaste bloggpost: Skrämshögen: Juni 2012

  Svara
  1. Anna Inläggsförfattare

   Tack för lång kommentar.

   Det borde väl stått Twitter istället för internet, men det är i stort sett Twitter som är mitt internet känns det som. Där får känslorna du citerade först plats. Jag gillar Twitter, really do, men ibland behöver man bara en paus.

   Idag var jag ute och tog en promenad, slog inte ens på datorn när jag kom hem, som jag brukar. Det är skönt, jag gillar sånt. Skifta fokus. Man kommer ju aldrig ifrån internet numera. Så det är inte som att jag kan fly eller stänga av. Men jag skulle vilja skifta fokus lite grann om bara för en stund.

   Jag är glad över det jag har skapat. Mindre glad över att det inte går lika bra nu som det har gjort förut. Kreativiteten tycks ha sinat. Jag vill rita men har ingen fantasi. Vill skriva men hittar inga ord. Då det är lätt att jag stressar upp mig själv och sen hamnar i ett hål så kanske det är bättre att släppa det fokuset ett tag. Så man slipper känna sig som ett misslyckande.

   Så resonerade jag, även om det var dåligt beskrivet.

   Svara
   1. Fredrik / explewd

    Jo, jag förstod (till sist) att det primärt var twitter du syftade på, men förstår ändå inte riktigt hur twitter kan kännas som en popularitetstävling.

    Ett sätt att ’stänga av’ är ju, att som du gjorde, inte slå på datorn. Slå av auto-pollandet/notifierandet på mobilen kvällstid, eller under perioder. Så du manuellt måste kolla saker.

    För mycket internet är inte bra. Det är ett faktum. Informationshetsen/informationsstressen/alltid-uppkopplad-syndromet är en av de kommande riktigt elaka folksjukdomarna. Den är redan ganska illa hos vissa, men kommer garanterat bli värre.

    Att ta en paus då och då är okej. Man kan inte vara superkreativ och rita, skriva långa kärleksuppsatser om spel eller annat dygnet runt, 24/7. Det går inte. Och det förstår läsarna, förhoppningsvis. Iallafall hoppas jag det, annars ligger min nätexistens också risigt till 😉

    Må väl. Det är det viktigaste.
    Låt nätet komma i andra hand.

    Kram
    Fredrik / explewds senaste bloggpost: Skrämshögen: Juni 2012

    Svara
    1. Anna Inläggsförfattare

     Gör det inte? Vilket Twitter har du? Jag vill också ha det där man slipper jämföra sig med andra. 😉

     Jag har inte automatiska uppdateringar som det är nu. Jag kollar allt manuellt, mail, Twitter, G+, t o m spelen kollar jag manuellt.
     Det kanske är en bra grej att jag beställde en MP3-spelare som bör dyka upp imorrn. Jag har inte lyssnat på musik på jättelänge på väg till och från jobbet. Istället sitter man med näsan i mobilen för det mesta. Som de flesta andra. Ibland lyckas jag hålla mig borta, men inte länge.

     Jag tror inte din nätexistens ligger risigt till. ^^ Du har ju skrivit massa bra grejer till Eurogamer! Jag tror att Spelindie och JRPGeek gjorde en bra grej i att ta ett sommaruppehåll med bloggandet. Frågan är bara varför jag var dum och inte gjorde samma sak? 😛

     Tack för stöttande ord. 🙂 *kram*

     Svara
 2. Fredrik / explewd


  Anna:

  Gör det inte? Vilket Twitter har du? Jag vill också ha det där man slipper jämföra sig med andra. 😉

  Jag har det där tuffa twitter där antalet retweets, följare eller svar man får inte spelar någon som helst roll. Där det hur man interagerar med människor som är det viktiga. Där siffror bara är siffror, men substansen finns i kontexten. Det twitter.

  Eller så är jag bara för gammal, luttrad och cynisk för att orka bry mig om populäritetstävlingar på sociala nätverk/communities längre. Det var kanske kul de första gångerna ( du vet, när det var viktigt hur många skunkgrupper man var med i, eller hur många lunarpoäng man hade….), men vem f*n orkar bry sig längre. Inte jag iallafall. Men ju fler nätverk som föds, dör och återuppstår så inser man förgängligheten i siffrorna. Det finns ingen permanens i siffror. Det finns permanens i människor. Att hitta rätt människor är viktigare än förgänglig popularitet för dagen.
  Fredrik / explewds senaste bloggpost: Skrämshögen: Juni 2012

  Svara
  1. Fredrik / explewd

   Där det hur man interagerar med människor som är det viktiga.

   Och givetvis, där grammatik eller korrekt språk är irrelevant. ”Där hur man interagerar med människor är det viktiga.” skulle det ju stå där.
   Lite extra ord, bara för krydda.
   Fredrik / explewds senaste bloggpost: Skrämshögen: Juni 2012

   Svara
  2. Anna Inläggsförfattare

   Jag antar att det har blivit en bekräftelsejakt. Inte så mycket i siffrorna (x antal följare) utan antalet människor man påverkar. Det går inte att mäta och är då egentligen sådant man inte behöver bry sig om, som du säger.

   Jag vill inte logga in på devART och sitta och våndas över att jag inte ritat på länge. Då är det bättre att göra nåt annat, läsa, träna, spela, hitta inspiration elsewhere och sen rita, för sin egen vinnings skull. Inte för att folk ska tycka om, eller kommentera, eller ens bry sig.

   Det kanske går. Det där om att hitta rätt människor, ja det kan man ju hoppas att man gör. Och att man är en typ av människa andra vill hitta. Det är väl det som kan skrämma mig, att helt enkelt inte vara rätt.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge