Inspiration

För 12 år sedan, när jag började teckna på riktigt, riktigt (dvs ofta och väldigt intensivt), började också internet bli ett mer och mer levande ställe. På något sätt hittade jag personer som också tecknade, som förstås var mycket bättre än jag själv och som än idag är en fantastisk inspirationskälla, och ibland en källa till avund. Men låt oss fokusera på inspirationen den här gången, shall we?

Jason Chan var en av de första artisterna vars hemsida jag snubblade in på i början av 2000-talet. Han nämnde på sin sida att han fyllde år och jag mailade honom för att säga grattis. Det var starten på en lång och intensiv mailkontakt som varade ett år eller mer. Jag var med när han fick sin första flickvän och när det tog slut. Jag såg honom komma in på art collage i Kalifornien och nu ser jag honom göra fantastiska konceptbilder med mera för Blizzard och Magic the Gathering. Det var via en av hans tidigare tutorials som jag inspirerades till att skugga på det sätt jag gör nu. Han har en fantastisk känsla för anatomi, ljus och skugga samt perspektiv. Jag önskar innerligt att jag nån gång kan nå till hans nivå, trots att det nog är omöjligt.

Diana Jakobsson är en svensk tecknare som jag har haft turen att känna över nätet i många herrans år, och som jag också har träffat IRL! Det är något väldigt speciellt att vara vän med en person man beundrar så mycket. Jag minns inte exakt vilket år jag snubblade in på hennes sida, som då kallades Pu-ru-run, men hon hade en oekaki BBS på sin hemsida, där jag skissade mina första oekakis. Diana har en väldigt speciell stil, man ser direkt att det är hon som har varit i farten, med de mjuka linjerna, de sköna kurvorna, fantastiska ögon, läppar och händer. Senast idag blev jag tårögd av att titta på hennes bilder. Hon är en makalös person och kreatör som jag tar sådan stolthet i att känna.

Lois van Baarle har jag följt i mer än 5 års tid, kanske närmare 7 år. Hon har en förkärlek till att rita Disneys Ariel och briljerar på oekakis. Hennes stil var till en början ganska serietecknarlik, med tjock lineart, klara färger och enkel, rättfram skuggning. Med åren har hon mognat och hittat sin nisch. Jag älskar hur hon skapar hår och hur hon leker med färgsättning. Hennes bilder har sådant djup och sådan kraft – de är kort sagt oemotståndliga.

Det här är de tre artister som har betytt mest för mig, av alla jag har stött på på nätet genom åren. De har varit med mig nästan från start och jag följer dem ännu, i hopp om att lära mig mer, bli bättre, påminna mig att övning ger färdighet samt att inget blir perfekt första gången man gör det. Jag måste unna mig misstag, hur ska jag annars kunna bli bättre?

Innan jag började skriva detta inlägg hade jag tittat igenom Lois nyrenoverade hemsida. Jag kände mig manad att bara försöka mig på hennes stil, lite på kul. Kanske för att också bryta mig ifrån mina egna invanda linjer. Jag tittade på bild nummer 3, räknat från höger, på den här sidan – satte mig med blocket i hand och började skissa. Efter 10-15 minuter har jag något jag vill visa upp, även fast det inte är mitt eget på samma sätt som annars.

Det är extremt ovanligt att jag ritar av (inte kalkerar, det är en helt annan sak). Jag gjorde det lite i början av mitt tecknande, vad gällde fanarts och så. Samtidigt får man inte glömma att det kan vara ett bra verktyg när man ska lära sig nåt nytt, eller när man vill testa sig själv. Så, nu vet ni bakgrunden till den här skissen, som inte har med oktobers projekt att göra, och som heller inte har med mitt framtida projekt att göra. Det var bara något som föll mig in, lusten att teckna tog tag i mig och den känslan håller jag mer än gärna fast vid.

Utan skugga

Med skugga

Även om jag hade en bild att rita av, så tycker jag ändå att det finns en hint av ”mig” med i bilden. Och kan ni tänka er, att det faktiskt finns personer som inspireras av just mig?

5 reaktion på “Inspiration

  1. Anna Inläggsförfattare

   Tack! 😀
   Heh, tänk om jag kunde rita sådär hela tiden, och inte behövde tjuvkika på nåt. 😉 Men, det var i alla fall roligt, det gick snabbt och det var enkelt, på nåt vis. Intressant det där. ^^
   Diana är hur duktig som helst. Jag får dåndimpen.

   Svara
 1. Diana

  Så fint skrivet, (nu blir jag aldeles tårögd).; u;

  Förlåt att jag inte kommenterar så ofta (till mitt försvar är det lite krångligt från mobilen) men jag kollar alltid in dina ”en bild om dagen” posts. Om du minns försökte jag mig också på det men kom bara till trettio eller nått (fail) OTL.
  Ser redan massa förbättring i ditt tecknande, fortsätt, fortsätt!♥

  Svara
  1. Anna Inläggsförfattare

   :’) Tack för din kommentar! <3 Känn ingen press över att kommentera, då blir det ju inget roligt.
   Det gör mig jätteglad att du varit här och tittat på mina en bild om dagen-teckningar. Jag hoppas att jag kommer kunna utvecklas en del framöver, om bara min Wacom-penna ville dyka upp snart!
   Men det har varit kul att teckna i blyerts också, "the lost artform" för min egen del kan man säga. 😉
   Tack så mycket för dina peppande ord! Jag tänker inte ge upp, även fast jag aldrig kommer bli så duktig som du är.
   "Du är så, yeah yeah, wow wow" - det är du det. ^__^ *kramar*

   Svara
 2. Pingback: Överraskning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge