Inte helt frisk

Jag har åkt dit igen – rakt in i sjukdomsfällan. Vaknade mitt i natten av att näsan rann (!). Kravlade mig upp nu på morgonen och insåg att båda halsmandlarna har blivit tre gånger större än normalt. Toppen. Febertempen är ännu inte så hög, hoppas den håller sig så. Det var bara att ringa jobbet och sjukanmäla sig. Tänkte att jag skulle somna om men kunde inte. Läste istället klart boken, nös några dundernysningar i samma veva. Jaha, det var ju en bra start på årets löfteslista. Frågan är bara vad jag ska läsa härnäst. I min bokhylla skymtar Svinalängorna (som nu också går på bio efter Pernilla Augusts regi). Fick den av mina föräldrar för ett antal år sedan. Kanske är det läge att börja läsa den nu? Jag tror inte att jag är intresserad av att se filmen (?), mamma såg den igår, hon var jublande nöjd. Jag har svårt för svensk film för det mesta.

Min favorit är Ulf Malmros Smala Sussie. En film som inte tar sig själv på så stort allvar, men produktionen håller oförskämt hög kvalitet i allt från manus och musik till inzoomningar och kameravinklar. Men annars skyr jag svensk film som pesten. Har inte sett en enda Jönssonliga-film, inte en enda Beck-rulle, absolut inte någon Änglagårds-historia, ej heller någon med Göta Kanal i huvudroll eller Lasse Åberg som tokig semestersabbare. Jag orkar faktiskt inte. Jag skäms. Svensk film är alltid så… osannolik, även om den är baserad på ”verklig händelse” eller ”någons liv” eller ”skulle kunna hända-situation”. Minns när jag såg Ondskan på bio. Hade som tur var läst boken, som är rakt mycket bättre. Satt i biosalongen och kved över de fruktansvärt ansträngda, pinsamma och inte alls realistiska dialogerna som spottades ut på bioduken. Men okej, förra året såg jag faktiskt en svensk film som berörde – Sebbe. Kanske för att det är en film som inte har så mycket dialog. Istället är den fylld till bredden med känslor, obehag, korta stunder av lycka som snabbt skiftas till utdragen misär. Den lilla människan mot den stora, hårda och hatiska världen. När blicken i karaktärens ögon säger mer än manuset, då gör det inget om filmen är svensk.

Oj… det blev en lång parentes det där. ^^;;;; Hursom, idag tar jag det lugnt. Om jag orkar spela Ys Seven så gör jag det, annars kommer jag väl mest glutta på Vänner och bädda ner mig i soffan. För att återgå till ämnet böcker – i julklapp gav jag Hanna The Windup Girl – en bok som vunnit typ alla priser som finns. Den verkar intressant, kanske borde jag köpa den till mig själv. Men nu när jag ska se till att läsa mer böcker så undrar jag genast vad jag ska läsa. Om ni vill hjälpa mig på traven så får ni gärna posta en kommentar med en boktitel eller två, som tips. 🙂 Eller så kan jag ju bara gå igenom den här listan. O_o

100 böcker

Fetstil = läst
Understruket = sett filmen, inte läst boken
Kursivt = påbörjat med inte avslutat
———————————————
1 Pride and Prejudice – Jane Austen
2 The Lord of the Rings – JRR Tolkien
3 Jane Eyre – Charlotte Bronte
4 Harry Potter series – JK Rowling (på engelska)
5 To Kill a Mockingbird – Harper Lee
6 The Bible
7 Wuthering Heights – Emily Bronte
8 Nineteen Eighty Four – George Orwell
9 His Dark Materials – Philip Pullman
10 Great Expectations – Charles Dickens
11 Little Women – Louisa M Alcott
12 Tess of the D’Urbervilles – Thomas Hardy
13 Catch 22 – Joseph Heller
14 Complete Works of Shakespeare
15 Rebecca – Daphne Du Maurier
16 The Hobbit – JRR Tolkien
17 Birdsong – Sebastian Faulk
18 Catcher in the Rye – JD Salinger
19 The Time Traveler’s Wife – Audrey Niffenegger
20 Middlemarch – George Eliot
21 Gone With The Wind – Margaret Mitchell
22 The Great Gatsby – F Scott Fitzgerald
24 War and Peace – Leo Tolstoy
25 The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams
27 Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky
28 Grapes of Wrath – John Steinbeck
29 Alice in Wonderland – Lewis Carroll
30 The Wind in the Willows – Kenneth Grahame (som barnbok?)
31 Anna Karenina – Leo Tolstoy
32 David Copperfield – Charles Dickens
33 Chronicles of Narnia – CS Lewis
34 Emma -Jane Austen
35 Persuasion – Jane Austen
36 The Lion, The Witch and the Wardrobe – CS Lewis
37 The Kite Runner – Khaled Hosseini
38 Captain Corelli’s Mandolin – Louis De Bernieres
39 Memoirs of a Geisha – Arthur Golden
40 Winnie the Pooh – A.A. Milne
41 Animal Farm – George Orwell
42 The Da Vinci Code – Dan Brown
43 One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez
44 A Prayer for Owen Meaney – John Irving
45 The Woman in White – Wilkie Collins
46 Anne of Green Gables – LM Montgomery (men jag gillar hennes bokserie Emily bättre)
47 Far From The Madding Crowd – Thomas Hardy
48 The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood
49 Lord of the Flies – William Golding
50 Atonement – Ian McEwan
51 Life of Pi – Yann Martel
52 Dune – Frank Herbert
53 Cold Comfort Farm – Stella Gibbons
54 Sense and Sensibility – Jane Austen
55 A Suitable Boy – Vikram Seth
56 The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon
57 A Tale Of Two Cities – Charles Dickens
58 Brave New World – Aldous Huxley
59 The Curious Incident of the Dog in the Night-time – Mark Haddon
60 Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez
61 Of Mice and Men – John Steinbeck
62 Lolita – Vladimir Nabokov
63 The Secret History – Donna Tartt
64 The Lovely Bones – Alice Sebold (love it!)
65 Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas
66 On The Road – Jack Kerouac
67 Jude the Obscure – Thomas Hardy
68 Bridget Jones’s Diary – Helen Fielding
69 Midnight’s Children – Salman Rushdie
70 Moby Dick – Herman Melville
71 Oliver Twist – Charles Dickens
72 Dracula – Bram Stoker
73 The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett
74 Notes From A Small Island – Bill Bryson
75 Ulysses – James Joyce
76 The Inferno – Dante
77 Swallows and Amazons – Arthur Ransome
78 Germinal – Emile Zola
79 Vanity Fair – William Makepeace Thackeray
80 Possession – AS Byatt
81 A Christmas Carol – Charles Dickens
82 Cloud Atlas – David Mitchell
83 The Color Purple – Alice Walker
84 The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro
85 Madame Bovary – Gustave Flaubert
86 A Fine Balance – Rohinton Mistry
87 Charlotte’s Web – E.B. White
88 The Five People You Meet In Heaven – Mitch Albom
89 Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle
90 The Faraway Tree Collection – Enid Blyton
91 Heart of Darkness – Joseph Conrad
92 The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery
93 The Wasp Factory – Iain Banks
94 Watership Down – Richard Adams
95 A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole
96 A Town Like Alice – Nevil Shute
97 The Three Musketeers – Alexandre Dumas
98 Hamlet – William Shakespeare
99 Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl
100 Les Miserables – Victor Hugo

6 reaktion på “Inte helt frisk

 1. Jennie

  Stackare, jag vet hur det känns. 🙁 Var själv hemma i mellandagarna med svullna mandlar och ledvärk. Det är ju så himla tröttsamt att vara sjuk och hängig, blä!

  Är inte heller så förtjust i svensk film, som du säger känns de alltid osannolika. Jag får alltid känslan av att svenska filmer försöker vara något annan än svenska rent dialogmässigt, de är inte alltid anpassade till de svenska språket, repliker blir så tillgjorda och onaturliga.

  Jag rekommenderar Kazuo Ishiguros ”Never Let Me Go”. En av mina absoluta favoriter.

  Krya på dig! Kram / Jennie

  Svara
  1. Anna Inläggsförfattare

   Jag har varit lite småhängig till och från innan jul, men jag trodde att jag skulle undvika det helt och hållet när det aldrig bröt ut. Tji fick jag. Fast värre var det för dig som var sjuk under jul. :/ Nåja, det blir varmt te och vila för hela slanten idag.

   Kunde inte sagt det bättre själv, svensk film verkar ha mindervärdeskomplex mot amerikansk film. Men guess what, vi är inte USA och vi kan inte vara så in your face. Man kan inte ha manus där folk pratar uppstyltat och krystat, eller frammana situationer som är helt ”eh-men-va?”.

   Tack för boktipset! Jag ska genast kika in på Adlibris. 🙂
   Kram tillbaka! (utan att smitta)

   Svara
 2. Hanna

  Usch busch, jag håller en tumme för att du frisknar till kvickt och på en gång.

  Det finns så många böcker jag skulle vilja ha dig att läsa, hur gör man för att både ta med sin egen och det man tror är den andres smak i beräkningen? Blicken föll på Jane Eyre av Charlotte Brontë, den tror jag att du skulle kunna ha utbyte av och tycka om, trots att den inte är direkt nyskriven. 🙂

  Svara
  1. Anna Inläggsförfattare

   Ja, tack vännen. Det behöver jag, för än är inget bättre. :/ Bu mu.

   Hm, Jane Eyre säger du… Och om du skulle välja en bok som inte finns med på den där listan, vad skulle du ge för förslag då? 🙂

   Svara
 3. Becca

  Stackars dig! 🙁 Låter inte kul. Det verkar som om varenda människa är sjuk just nu. Blev själv smittad av Danne när jag var i Stockholm till nyår, så nu är det min tur att vara dålig… (ja, han är ju inte frisk heller än). Hoppas att vi fortfarande kommer att kunna gå på husdjursmässa i helgen :/

  Men den helgen vi pratade om borde vi väl vara friska i alla fall? Tycker att vi kan boka lördagen den 22:a för S&F! 🙂

  Krya-på-dig-kramar!

  Svara
  1. Anna Inläggsförfattare

   Idag är i alla fall halsen bättre, men huvudet smärtar nåt fantastiskt och näsan är igenbommad. 😛 Jag hoppas verkligen att du blir frisk till helgen, jag vet ju att du har sett fram emot den mässan!

   Ja, jag vill verkligen fara frisk till den 22:a! XD Då bokar vi in den! Vad roligt! 😀 Att jag bjuder på kola är redan spikat, sen får vi komma på vad vi vill äta.

   Krya på dig du också! *kram kram*

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge