En läcka ingen bör stoppa

Det finns mängder av läckor som kan inträffa i denna värld, och flertalet av dem ska stoppas när de inträffar, typ oljeläckor och vattenläckor. Wikileaks bör inte stoppas eller utsättas för det hat som just nu rullar över världen, blandat förstås med röster som är för ett öppet samhälle.

När någon gör fel på sjukhus här i Sverige och en patient tar skada eller mister livet, så görs en Lex Maria-anmälan. Någon tar sitt ansvar. När oskyldiga skadas eller mördas i krigshärjade länder, då vill ingen ta sitt ansvar. Det är krig. Krig borde vara olagligt, men så är inte fallet. Däremot finns det något som heter krigsbrott, och dessa begås varje dag, men sällan finns det bevis som styrker det. Tack vare Wikileaks och en amerikansk soldat vid namn Bradley Manning, fick världen veta hur krig egentligen ser ut.

Jag har inte läst all rapportering om Wikileaks, men försöker hålla mig uppdaterad via DN och det allmänna flödet på internet. Det är oroväckande att läsa att Sarah Palin anser att man ska jaga Wikileaks som Al Qaida. Sedan när innebär att visa upp råfakta att man vill starta krig och döda folk? Det handlar väl snarare om att man vill upplysa människor, så att vi alla kan få veta vad som händer och sen bestämma oss ifall vi vill agera eller inte. Det är ett ytterst fåtal människor som styr denna värld, och i de flesta fall så är de framröstade av oss. Vi får aldrig glömma att det är folket som har makten. Vill vi fortsätta att bli förda bakom ljuset eller inte?

I dagens DN fanns en hel del tänkvärda saker att läsa, läs dem ni också.
Ola Larsmo om Wikileaks och yttrandefriheten
Fredrik Strage: Wikileaks är alltså farligare än Ku Klux Klan

Från DN:s insändarsida

Idag prioriteras öppenhet och insyns stort – trodde jag tills jag såg reaktionen på Wikileaks avslöjanden. Hela tiden mässar politikerna om hårdare kontroll av invånarna. Budskapet är att enbart personer med orent mjöl i påsen har något att frukta. Men om Wikileaks ger oss ökad insyn i politik och diplomati borde väl samma sak gälla, och bara nationer med smutsigt mjöl behöva smussla? I en sann demokrati borde all censur avskaffas steg för steg. Där är vi inte änu men att förstöra en av de viktigsate fria informationskällorna på nätet innebär ett stort steg i fel riktning.
Jonas Lindgren
Åva gymnasium, Täby

/—/
Tänk er följande scenario:
Den kinesiske dissidenten Ju, som avslöjat kinesiska övergrepp och bkrigsbrott, får inte uppehållstillstånd i Sverige. I den svenska pressen beskrivs hans handlingar som oansvariga och fruktlösa i kampen om ett öppnare samhälle. I tidningarna publiceras och citeras kinesisk press, där dissidentens brist på auktoritetstro och uppsåt ifrågasätts. Scenariot är otänkbart.
Det är också skälet till att Liu Xiaobo är näste fredspristagare medan Julian Assange nu stämplas som terrorist. I väst belönas inte dissidenterna utan presidenterna och krigsherrarna. Senast Barack Obama. Därför står nu Wikileaks ensamt mot Imperiet.
Ingemar Ed
Stockholm

Läs även min vän Hannas blogg om uppståndelsen kring Wikileaks. Emmas blogg är ett måste att läsa.

En reaktion på “En läcka ingen bör stoppa

 1. dude

  Problemet är att Assange direkt har publicerat hämligstämplade uppgifter. Det är inte bara krigsbrott som har publicerats. Det är även hemliga dokument som listor över olika småföretag som är viktiga för USA’s överlevnad vid fall av ett riktigt krig (det pågår per definition inte ett krig i Irak eller Afghanistan idag).
  Vi hade i Sverige en officer på 80-talet som sålde dokument till Sovietunionen som avslöjade alla hemliga bunkrar och mobiliseringslager. Denna information hade gjort det avsevärt lättare för Soviet att invadera Sverige. Som följd av att detta uppdagades, fick försvaret lägga mångmiljardbelopp på att göra de uppgifter som Soviet fått ogiltig. För detta brott dömdes den här officeren för förräderi, vilket vad jag vet är första (ENDA till och med) gången sedan 1900-talets början!
  Assange har gjort motsvarande för USA, fast i extremt mycket större utsträckning. Nu kan både Al-Quaida och andra farliga organisationer/länder betydligt bättre förstå hur USA’s underrätelsetjänst och försvar fungerar. Potentiellt sett kan nu terrorister agera annorlunda för att inte bli upptäckta och lyckas med sina gärningar.
  Sedan borde ingen bry sig om vad Sarah Palin säger. Hon är ett stolpskott som trodde att Nordkorea var USA’s allierade. Hon är stolpskott till den milda grad att hon i slutspurten av valvakan fick spela pajas för att åtminstånde kunna verka trovärdigt sympatisk.
  Det finns säkert vissa i USA som vill ha Assange döda, men i andra frågor kan det röra sig om en lättnad för Obama-administrationen. Bushs arv är offentliggjort, man slipper lägga resurser på att hålla det hemligt. Istället kan man börja på ny kula.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge